Conturile de regularizare si asimilate - 1. Ca parte a activului bilantier, alaturi de activele imobilizate, activele circulante, si primele privind rambursarea obligatiunilor.

La modul general, conturile de regularizare sunt o consecinta a repartizarii chelltuielilor si veniturilor in timp, astfel incat sa se ataseze unui exercitiu determinat toate cheltuielile si toate veniturile care il vizeaza efectiv.

Conturile de regularizare au ca obiect asigurarea imputarii la un exercitiu dat a cheltuielilor care ii sunt proprii, pentru a degaja rezultatul ce isi are originea in acest exercitiu.

Unele dintre conturile de regularizare fac obiectul gruparilor in alte structuri ale activului si pasivului. Astfel, conturile de venituri de primit, sub forma "clientilor - facturi de intocmit" contribuie la formarea postului "clienti si conturi asimilate" (post al activului circulant), in timp ce conturile de cheltuieli de platit, sub forma "furnizorilor - facturi nesosite", contribuie la formarea postului "furnizori si conturi asimilate" (post de datorii).

In cadrul grupului de posturi privind "conturile de regularizare si asimilate", de activ, fac parte:
- cheltuieli constatate in avans;
- decontari din operatii in curs de clarificare (solduri debitoare),
- diferente de conversie-activ.

2. Ca parte a pasivului bilantier, aceasta masa a pasivului cuprinde:
- veniturile constatate in avans;
- decontarile din operatii in curs de clarificare;
- diferentele de conversie-pasiv.
Categories: