Dividend - Cota-parte din beneficiul real ce se va plati fiecarui asociat al unei societati comerciale in raport direct proportional cu participarea sa la constituirea capitalului social (deci proportional cu aportul sau social).

Dividendul poate fi fix sau variabil, in functie de felul actiunilor detinute.

Dividendul fix care se acorda asa-numitelor actiuni preferentiale, are o marime determinata stabilita de regula odata cu emiterea actiunilor si care nu se modifica in functie de proportiile profitului societatii.

Dividendul variabil este incasat de detinatorii de actiuni de actiuni obisnuite si are o marime dependenta de profitul total al societatii, fiind direct proportional cu marimea acestuia.

Dividendul mai poate fi provizoriu sau definitiv.

Dividendul provizoriu este cel platit inainte de a lua sfarsit anul financiar si de incheierea bilantului intreprinderii sub forma unei prelevari din profitul previzibil. Totalul dividendelor astfel platite este deci mai mic decat profitul societatii.

Dupa bilant, cand se cunoaste situatia exacta, se plateste actionarilor si restul din profit, rezultand astfel dividendul definitiv. Dar totalul dividendelor efectiv incasate de actionari nu coincide, ca marime, cu totalul profitului net al intreprinderii, deoarece o parte importanta din profit este retinuta in afaceri, pentru acumulare.

In general, societatile ale caror actiuni fac obiectul tranzactiilor la bursele de valori, publica periodic marimea dividendelor platite actionarilor, aceasta marime influentand decisiv pretul (cursul) la care se vand actiunile respective.

Dividendele sunt supuse impozitarii.
Categories: