Jurnal-situatie privind operatiile de casa si banca - Formular tipizat fara regim special.

(Cod 14-6-5 si Cod 14-6-5/a)

Format A4 si A3, tiparite pe ambele fete (pe fata, jurnalul si pe verso, situatia), in foi volante.

Serveste:

- ca jurnal auxiliar pentru inregistrarea zilnica a operatiilor in creditul conturilor de mijloace banesti (531, 512 etc.) in "jurnal" si a operatiilor din debitul acestor conturi in "situatia" de pe verso jurnalului, la unitatile care aplica forma de inregistrare "pe jurnale";
- la completarea formularului Cartea mare.

Se intocmeste lunar sau pe masura efectuarii operatiilor, in cadrul compartimentului financiar-contabil, separat pentru fiecare cont sintetic, utilizandu-se formatul potrivit, in functie de numarul conturilor corespondente.

Se completeaza zilnic, pe baza registrului de casa sau a extrasului de cont primit de la banca, la care sunt anexate documentele justificative. In acest scop, se efectueaza si gruparea sumelor pe conturi, atat pentru incasari, cat si pentru plati, fie direct in registrul de casa sau extrasul de cont, fie intr-un document cumulativ.

La sfarsitul lunii, in "jurnal" se determina rulajul creditor total, precum si totalurile fiecaruia dintre conturile corespondente debitoare care se trec in Cartea mare.

Tot lunar, in "situatie" se determina soldul fiecarui cont (casa sau banca) in scopul confruntarii acestui sold cu cel din registrul de casa, extrasul de cont sau Cartea mare.

Nu circula, fiind document de inregistrare contabila.

Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.
Categories: