Jurnal-situatie privind operatiile contabile - Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-4)  Format A3, tiparit pe ambele fete, in foi volante.

Serveste:

- ca jurnal auxiliar pentru inregistrarea operatiilor in creditul conturilor a caror dezvoltare analitica se poate asigura direct pe formular (de exemplu, conturile: 212, 451, 519 etc.), la unitatile care aplica formula de inregistrare "pe jurnale";
- la completarea formularului Cartea mare.

Se intocmeste zilnic sau pe masura efectuarii operatiilor, in cadrul compartimentului financiar-contabil. Se completeaza document cu document sau pe baza de centralizatoare.
La sfarsitul lunii, se determina rulajele creditoare si debitoare totale si totalurile fiecaruia dintre conturile corespondente, precum si rulajele totale cumulate de la inceputul anului, stabilindu-se soldurile. De asemenea, se face gruparea sumelor pe conturi corespondente debitoare.
Rulajul creditor al contului pentru care este deschis jurnalul, precum si sumele totale ale conturilor corespondente debitoare din grupare se trec in Cartea mare.
Nu circula, fiind document de inregistrare contabila.
Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.
Categories: